Wandeling in de mist, Paterwoldsemeer gebied

Afgelopen weekend wilde ik iets anders, dan wandelen in het bos. Daarop bedacht ik, een rondje Hoornse plas en Paterwoldsemeer te gaan lopen. Dit in combinatie met het Friescheveen en de Onlanden. Dit recreatie en natuurgebied ligt ten zuiden van de stad Groningen.

Het zou een mooie zonnige zondag worden. Helaas op de heenweg richting Groningen, mijn geboortestad, hoorde ik al dat het zonnige vooral gold voor de rest van Nederland. Even twijfelde ik of ik wel verder zou gaan. Gelukkig heb ik doorgezet. De auto parkeerde ik bij de P van het Scandinavisch dorp aan de rand van het Paterwoldsemeer.  Camera mee en lopen maar.  In het begin viel de mist wel mee, maar later werd de wereld kleiner en kleiner.  Het was een beetje bizar, maar mooi. Weinig zicht over het meer maar wel een bijzondere sfeer. De  molen ‘De Helper’ aan de rand van het Paterwoldsemeer was een prachtig silhouet. Het sluisje op de Hoornse dijk gaf een mooie verstilde aanblik.  Ik was niet de enige op pad. De route komt een gedeelte over het Pieterpad dus waren er meer wandelaars, maar in recreatie gebied waren ook vele skeeleraars, fietsers, vissers.

Nadat ik rond het Paterwoldsemeer was gelopen, liep ik verder over het Friescheveen en de landgoederen ‘Vennebroek’ en ‘de Braak’.   Wat een heerlijke herfstsfeer. Zo’n dag waarvan je denkt, zet de snert maar klaar en waar is de chocolademelk met slagroom. Terug liep ik over een dijk in het natuurgebied ‘de Onlanden’. Inmiddels was de mist wel erg dik geworden dus veel kon ik er niet meer van zien. Hier kom ik nog eens terug. Volgens mij zijn er veel vogels te bespeuren in dit waterbergingsgebied.

De route moet ik nog verder uitwerken, maar ga hem zeker binnenkort op de site plaatsen. het is ongeveer 16km Grotendeels verhard met afwisselend meer, bos, watergebied.

Onderstaand een impressie van deze wandeling in de mist.