Holiday in Engeland

Voor alles is een eerste keer. Voor ons is dat ‘Holiday in Engeland’ . We kozen dit jaar ervoor, om twee weken naar Engeland te gaan met onze cabrio in plaats van met de caravan naar Zuid-Europa. We zitten in een Lodge op de grens van Devon en Cornwall in Zuid-West Engeland.

De eerste week zit er al weer op en wat is het genieten. Het was een opgave om alles mee te krijgen, maar met wat creatief inpakken is dat gelukt. Eten op rantsoen, voor nood, Instant Noodles mee dat is lekker klein om mee te nemen.

Vanaf vertrek konden we met open dak rijden. Heerlijk is dat. De overtocht naar Dover verliep gesmeerd. Vermakelijk was het, dat we telkens de kofferbak moesten open maken bij de douane. Alsof er verstekelingen in zaten. De aankomst in Dover was prachtig met zon en krijtrotsen.  Maar dan begint het!! ‘Drive Left’ staat er op de borden. Dat gaat op zich nog wel, maar dan komen de eerste rotondes (roundabout) . ‘That’s a different koek’,  om op z’n  Louis van Gaals te zeggen. Waar komen alle auto’s nu vandaan?  Zonder kleerscheuren, maar wel met een enorme omweg dwars door Canterbury, bereikten we onze B&B voor de eerste nacht.

Volgende morgen, na een echt Engels ontbijt de oversteek naar Zuid-West Engeland. Een kleine 500 km rijden.  Dit lijkt niet zoveel, toch viel het tegen. We zijn langs de kust gereden en daar was het vanwege de warmte erg druk, dus echt opschieten was er niet bij. Uiteindelijk pas om 19.00 uur bij onze Lodge. Geen tijd meer voor boodschappen. Uitpakken en aan de Instant Noodles en op bed.

Het was ongewoon warm de eerste paar dagen voor Cornwall begrippen.  Eigenlijk te warm om te wandelen en zelfs te warm om cabrio te rijden. Toch zijn we veel op stap geweest.

We zitten vlak bij de kustplaats Bude en daar heb je een aantal hele mooie strandjes voor surfers. We bezochten Tintagel, een historische plaats met de ruïnes van een oud kasteel. Het verhaal gaat dat hier misschien King Arthur zou zijn geboren. Tevens is er een oud huis uit de 14e eeuw,  ‘The Old Postoffice’. Ons viel het dorp wat tegen, en aan het verhaal van King Arthur wordt lekker verdiend. Hierna bezochten we het pittoreske havenplaatsje Port Isaac. Dit heeft nog de uitstraling van een echte oude vissersplaats met bijbehorende bootjes, krabbennetten en zilte geur. We liepen ondanks de hitte aardig wat meters. Het gaat allemaal omhoog en weer omlaag dat voel je redelijk in de kuiten. Tip voor het omhoog wandelen: kleine stapjes en een rustig tempo, dan kun je het blijven volhouden en kom je boven zonder te verzuren in je benen.

Na een aantal dagen strand en prachtige kliffen, was het tijd voor wat anders en kozen we voor Lydford Gorge,  aan de rand van het Nationaal Park Dartmoor. Een waterval met een wandeling van 3 miles ongeveer 5 km. Wat een mooie wandeling, met name het tweede stuk klauteren langs en over de rotsen langs de rivier. Een echte aanrader om te bezoeken. Tip: koop voor de tijd dat je verblijft in Engeland een pas van de National Trust,  dan heb je bij diverse bezienswaardigheden gratis entree. Zo ook voor de Lydford Gorge.

Ten Noorden van Bude ligt Morwenstow.  Het plaatsje stelt niets voor, maar bij de pub serveren ze heerlijke ‘cream tea’, scones met clotted cream en jam en voor ons een potje koffie. Cappucino doen ze niet aan. We maakten hier een kleine wandeling naar ‘Hawkers Hut’.  In de rotsen, op een kliff, is er door dominee Hawker lang geleden (19e eeuw) een hut gebouwd van aangespoeld hout. Het uitzicht is er spectaculair. Tevens is de kerk, die je tijdens de wandeling passeert,  prachtig.  Ze hebben hier allemaal kerken met vierkante torens, erg apart  alsof de ridders elk moment tevoorschijn kunnen komen.

Na vier dagen warmte, koelde het eindelijk af en werd het bewolkter. Heerlijk wandelweer. We kozen voor het plaatsje Fowey aan de zuidkust van Engeland. Gelegen aan een kanaal dat uitstroomt in de zee. Opnieuw een zeer lief, schattig kustplaatsje. We gingen met een autoveer naar de overkant van de baai, naar Bodinnick en liepen daar de ‘Hall Walk’ boven langs de baai. Het laatste stuk liepen we een stuk South West Coast Path om vervolgens aan de andere kant van de baai weer met een bootje terug naar Fowey te gaan. Een prachtige wandeling van 8 km met zicht op de baai met vele bootjes en daarna de paadjes langs de kust met de hoge kliffen. Je moet geen hoogtevrees hebben, dan is het goed te doen.

We hebben ongeveer 20 Km gelopen deze week. Maar het voelt als veel meer door de hoogteverschillen. Komende week blijft het wat wisselvalliger qua weer. We hopen nog een aantal mooie wandelingen te kunnen maken. Er is hier veel te zien en te beleven.

Het enige dat mij tegenvalt, maar het schijnt cultureel erfgoed te zijn, zijn de hoge heggen langs alle wegen. Daardoor zie je weinig van het landschap als je gaat toeren. Zeker met onze auto.

Enkele leuke links om te raadplegen als je naar Engeland gaat:

 

Onderstaand een foto impressie van onze eerste week.

Een kaartje van de plaatsen die we deze week hebben bezocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *