Drenthe: Wandelvanuit Anloo of Schipborg

Afstand 17 KM

90% onverhard

Typisch Drentsche Aa landschap, beekjes, heide en bos plus 2 hunebedden.

Download:

Routebeschrijving(pdf)

GPX bestand (direct)

GPX bestand (zip file)

Deze route bevat veel kleine paadjes. U kunt het beste lopen met een GPX app op u telefoon of een GPS.

Wanneer het erg nat is kan het gedeelte bij het Oudemolensediep overstroomd zijn. Zie ook pdf bestand voor Alternatief.

GPX bestand (direct)

GPX bestand (zip)

Drentsche Aa

Deze wandelroute gaat door een prachtig deel van het  Drentsche Aa gebied. Deze route kunt u starten vanuit Anloo, of vanuit Schipborg. Vanuit Anloo start u vanaf de P van Staatsbosbeheer. Naast de P is een informatiecentrum over het gebied. Op de grond is een kaart getekend, door op de knoppen te drukken krijg je allerlei info te horen. De route gaat via natuurgebied Kniphorsterbos-Strubben ten Noorden van Anloo. Het gebied kenmerkt zicht door afwisselend bos, zandverstuiving en heide en is het grootste archeologische rijksmonument van ons land, u komt langs twee hunebedden en een zestigtal grafheuvels. Kris kras gaat de route door het bos en over de heide. Fijne kleine kronkelende bospaadjes.  “Strubben”  staat voor struikachtige bomen, hiervan zijn er veel.  De wandeling komt langs twee hunebedden, D8 ligt in het bos en D7 op heide. Op de heide treft u grazende koeien. Het kan er flink drassig zijn, daarom opletten waar u loopt en zorg voor de juiste schoenen. Ik heb daarom alternatieve routes gemaakt.

Via het voormalig militair oefenterrein, waarvan de resten nog te zien zijn, gaat het richting Schipborg. U zou ook vanaf hier kunnen starten. Hier is het het stroomdal van de Drentsche Aa. Hierbij passeert u het prachtig gelegen Restaurant “De liefde van de Drentse Aa“.  Bij Zeegse gaat de route om het unieke ven  ‘Siepelveen’.  Daarna gaat het verder via een deel van het  Pieterpad,  waarbij er de kenmerkende uitzichten zijn van het stroomdal van de Drentsche Aa. Mooie doorkijkjes over het glooiende landschap. Vervolgens verder over een brug en een vlonder langs het meanderende ‘Oudemolensediep’ en verder over de ‘Gasterense duinen’. Opnieuw een schitterend heide gebied met Schotse hooglanders grazend op de hei. Het laatste stuk geeft weer een mooie voorstelling van de schoonheid van dit gebied. Langs deze route staan paaltjes, met daarop een blikje, met de tekst ‘Blik op de kerk’.

Foto impressie van deze route gelopen 2016

10 Antwoorden op “Drenthe: Wandelvanuit Anloo of Schipborg”

  1. Simone

    Bedankt voor deze prachtige wandeling. We sluiten ons aan bij Femke: Dit is precies het soort wandelingen waar wij dol op zijn. Een mooi afwisselend gebied, kleine paadjes en nauwelijks verhard. En wat een goede routebeschrijving met prachtige duidelijke kaartjes erbij. We zijn gelijk op zoek gegaan naar andere Wandelvanuit-wandelingen.
    Aandachtspunt voor wandelaars met moderne Garmin GPSmap 64: Deze GPS kan maximaal 50 routepunten per route bevatten. Bij meer dan 50 pnt functioneert “Ga” niet en kan je de route niet volledig lopen. Gelukkig hadden we van te voren in Basecamp (kan met 1 druk op de knop) de Route omgezet in een Spoor , zodat we de GPS toch konden gebruiken.

  2. Femke Nijveldt

    Dit is precies het soort wandelingen waar wij dol op zijn. Een mooi afwisselend gebied, kleine paadjes en nauwelijks verhard (wat we nooit zo leuk vinden). We moesten wel hier en daar goed gebruik maken van de GPS en ook dat maakt het net even leuker. Het was nu nog stil, op een paar kleine stukjes na. In de zomermaanden is het hier aanmerkelijk drukker. Dit is echt een aanrader voor de natuurliefhebber, maar wel je dag/seizoen uitkiezen…

  3. Miriam Nijveldt

    Hele mooie, afwisselende route is deze! Leuk ook, omdat het soms net even een beetje zoeken is onderweg om het juiste smalle paadje te kiezen.

  4. Aiko Sterenborg

    Dit is een hele mooie route , ik loop hem regelmatig en verleng hem dan ook wel eens met een paar kilometer richting Oudemolen en dan naar Gasteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *